رژیم فاقد گلوتن
گلوتن پروتئینی است که در گندم، جو، چاودار و تریتیکاله (تقابلی بین گندم و چاودار) یافت می شود و بعضی مواقع متخصصین تغذیه، رژیم فاقد گلوتن را به به برخی بیماران توصیه می کنند.
هدف از رژیم غذایی بدون گلوتن، مدیریت علائم و نشانه های بیماری سلیاک و سایر شرایط پزشکی مرتبط با گلوتن است. برخی از مزایای رژیم غذایی بدون گلوتن، بهبود سلامت، کاهش وزن و افزایش انرژی است.
بیماری سلیاک وضعیتی است که در آن گلوتن باعث فعالیت سیستم ایمنی می شود که به پوشش روده کوچک آسیب می رساند. با گذشت زمان این آسیب مانع از جذب مواد مغذی غذا می شود. بیماری سلیاک یک اختلال خود ایمنی است.
حساسیت به گلوتن غیر از سلیاک باعث ایجاد برخی علائم و نشانههای مرتبط با بیماری سلیاک میشود، از جمله درد شکم، نفخ، اسهال، یبوست، سردرد می شود.
آتاکسی گلوتن، یک اختلال خود ایمنی، بر بافتهای عصبی تأثیر میگذارد و باعث ایجاد مشکلاتی در کنترل ماهیچهها و حرکت ارادی عضلات میشود.
آلرژی به گندم، مانند سایر آلرژی های غذایی، نتیجه سیستم ایمنی گلوتن یا برخی پروتئین های دیگر موجود در گندم به عنوان عامل بیماری زا، مانند ویروس یا باکتری است.
سیستم ایمنی یک آنتی بادی در برابر پروتئین ایجاد می کند و باعث واکنش سیستم ایمنی می شود که ممکن است منجر به احتقان، مشکلات تنفسی و سایر علائم شود.
غذاهای مجاز در رژیم فاقد گلوتن
پیروی از یک رژیم غذایی بدون گلوتن مستلزم توجه دقیق به انتخاب غذا، مواد موجود در غذاها و محتوای غذایی آنهاست. برخی از مواد غذایی مجاز در رژیم فاقد گلوتن عبارت اند از:
- میوه ها و سبزیجات
- لوبیا، دانه ها، حبوبات و مغزها به شکل طبیعی و فرآوری نشده خود
- تخم مرغ
- گوشت های بدون چربی و فرآوری نشده، ماهی و مرغ
- اکثر محصولات لبنی کم چرب
غلات، نشاسته یا آردهایی که می توانند بخشی از رژیم غذایی بدون گلوتن باشند عبارتند از:
- برنج قهوه ای
- ذرت – آرد ذرت، بلغور با برچسب فاقد گلوتن
- کتان
- آردهای بدون گلوتن – آرد برنج، سویا، ذرت، سیب زمینی و لوبیا
- ذرت خوشه ای
- سویا
از تمام غذاها و نوشیدنی های حاوی موارد زیر اجتناب کنید:
- گندم سفید
- جو
در حالی که جو به طور طبیعی بدون گلوتن است، ممکن است در طول تولید با گندم یا جو حاوی گلوتن شود. جو دوسر و محصولات حاوی جو دوسر که برچسب فاقد گلوتن دارند، آلوده نشده اند. با این حال، برخی از افراد مبتلا به بیماری سلیاک، نمی توانند جو بدون گلوتن را تحمل کنند.
گندم های حاوی گلوتن
انواع مختلفی از گندم وجود دارد که حاوی گلوتن گندم هستند. آرد گندم بر اساس نحوه آسیاب کردن گندم یا فرآوری آرد نام های مختلفی دارد. آردهای زیر حاوی گلوتن هستند:
- آرد غنی شده با ویتامین ها و مواد معدنی
- آرد گندم کامل
- سمولینا، قسمتی از گندم آسیاب شده که در ماکارونی و کوسکوس استفاده می شود
برچسب های مواد غذایی بدون گلوتن
هنگام خرید غذاهای فرآوری شده، باید برچسب ها را بخوانید تا متوجه شوید که آیا آنها حاوی گلوتن هستند یا خیر.
طبق قوانین سازمان غذا و داروی ایالات متحده، غذاهایی که برچسب فاقد گلوتن دارند، باید کمتر از 20 قسمت در میلیون گلوتن داشته باشند. غذاهای دارای این برچسب ها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
-
غذای طبیعی بدون گلوتن
- یک غذای آماده که حاوی گلوتن نمی باشد.
- غذایی که در طول تولید با مواد حاوی گلوتن مخلوط نشده باشد.
- غذایی با یک ماده حاوی گلوتن که برای حذف گلوتن فرآوری شده است.
-
غذاهای فرآوری شده که اغلب حاوی گلوتن هستند
علاوه بر غذاهایی که احتمالاً گندم، جو و چاودار مواد تشکیل دهنده آنها هستند، این غلات مواد تشکیل دهنده استاندارد تعدادی از محصولات دیگر هستند. همچنین، گلوتن گندم به عنوان یک عامل غلیظ کننده، طعم دهنده یا رنگ دهنده اضافه می شود. خواندن برچسب غذاهای فرآوری شده برای تعیین اینکه آیا گندم و همچنین جو و چاودار در آنها وجود دارد، بسیار مهم است.
به طور کلی، از غذاهای زیر خودداری کنید، مگر اینکه برچسب فاقد گلوتن باشند یا با ذرت، برنج، سویا یا سایر غلات بدون گلوتن تهیه شده باشند:
- نان ها
- بلغور گندم
- انواع کیک
- آب نبات
- غلات
- کلوچه و کراکر
- سیب زمینی سرخ کرده
- برخی از گوشت ها یا غذاهای دریایی
- مالت، طعم دهنده مالت و سایر محصولات حاوی مالت (جو)
- پاستا و ماکارانی
- هات داگ و گوشت های فرآوری شده
- سس ها، از جمله سس سویا (گندم)
رژیم بدون گلوتن در خانه و رستوران
مخصوصاً برای افراد مبتلا به بیماری سلیاک، اجتناب از قرار گرفتن در معرض گلوتن بسیار مهم است. نکات زیر می تواند به شما کمک کند از آلودگی متقاطع در آماده سازی های غذایی خود در خانه جلوگیری کنید و از غذاهای حاوی گلوتن در هنگام صرف غذا در خانه خودداری کنید:
- غذاهای بدون گلوتن و حاوی گلوتن را در مکان های مختلف نگهداری کنید.
- سطوح پخت و پز و محل نگهداری مواد غذایی را تمیز نگه دارید.
- ظروف و وسایل آشپزی را به خوبی بشویید.
- نان را در فر برشته کنید – یا توسترهای جداگانه را در نظر بگیرید تا از آلودگی متقابل جلوگیری کنید.
- در صورت امکان منوی رستوران ها را به صورت آنلاین بخوانید تا مطمئن شوید که گزینه هایی برای رژیم شما وجود دارد.
برخی از افرادی که حساسیت به گلوتن دارند، ممکن است بعد از مدتی بهبود یابند. برخی از تحقیقات نشان می دهد که می توانید رژیم غذایی را برای یک دوره معین مانند یک یا دو سال دنبال کنید و سپس حساسیت خود را به گلوتن دوباره آزمایش کنید.
برخی از مطالعات بالینی به مزایای رژیم غذایی در میان افرادی که بیماری سلیاک ندارند یا دارای حساسیت به گلوتن غیر سلیاک هستند، پرداخته اند. تحقیقات بیشتری برای تعیین صحت ادعاهای زیر در مورد نتایج رژیم مورد نیاز است:
- کاهش وزن
- به طور کلی سلامتی را بهبود می بخشد
- بهبود سلامت دستگاه گوارش
- بهبود عملکرد ورزشی
غذاهایی که در رژیم غذایی بدون گلوتن گنجانده نشده اند، ویتامین های مهم و سایر مواد مغذی را تامین می کنند. به عنوان مثال، نان های سبوس دار و سایر محصولات منابع طبیعی یا غنی شده از مواد زیر هستند:
- اهن
- کلسیم
- فیبر
- تیامین
- ریبوفلاوین
- نیاسین
- فولات
بنابراین، پیروی از یک رژیم غذایی بدون گلوتن احتمالاً مصرف مواد مغذی شما را تغییر خواهد داد. برخی از نانها و غلات بدون گلوتن در مقایسه با محصولاتی که جایگزین میشوند، سطوح مواد مغذی بسیار متفاوتی دارند.
برخی از غذاهای بدون گلوتن نیز دارای محتوای چربی و قند بیشتری نسبت به مواد غذایی حاوی گلوتن هستند که جایگزین می شوند. خواندن برچسب ها، نه تنها برای محتوای گلوتن، بلکه برای سطوح کلی مواد مغذی، نمک، کالری از چربی ها و کالری از قندها نیز مهم است.
می توانید با پزشک یا متخصص تغذیه خود در مورد غذاهایی صحبت کنید که می توانند جایگزین های سالم و غنی از مواد مغذی باشند.
آیا رژیم غذایی بدون گلوتن برای افرادی که بیماری سلیاک یا حساسیت به گلوتن ندارند، مفید است؟
رژیم غذایی بدون گلوتن برای افراد مبتلا به بیماری سلیاک، حساسیت به گلوتن یا اختلال پوستی درماتیت هرپتی فرمیس توصیه می شود. رژیم غذایی بدون گلوتن ممکن است برای برخی از افراد مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر، اختلال عصبی گلوتن آتاکسی، دیابت نوع 1 و انتروپاتی مرتبط با HIV مفید باشد.
علاوه بر این، شواهد کمی وجود دارد که رژیم غذایی بدون گلوتن فواید خاصی برای سلامتی دارد. با این حال، بسته به اینکه کدام غذای بدون گلوتن را انتخاب می کنید، هر چند وقت یکبار آنها را می خورید و اینکه آیا سایر انتخاب های غذایی شما غذاهای سالم هستند، یک رژیم غذایی بدون گلوتن همچنان می تواند راهی سالم برای غذا خوردن باشد.
انتخاب های خوب در رژیم فاقد گلوتن شامل غذاهای طبیعی بدون گلوتن، مانند گوشت بدون چربی، لبنیات کم چرب، سبزیجات، میوه ها، غلات کامل بدون گلوتن و چربی های سالم است.
مهم است که غذاهای حاوی گلوتن را با گوشت قرمز، لبنیات پرچرب، سبزیجات نشاسته ای، شیرینی ها و چربی ها جایگزین نکنید، که می تواند منجر به دریافت بیشتر کلسترول، چربی اشباع شده، سدیم و کالری های ناخواسته شود.
منابع
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating.